Obligatoriu în toată România, se schimbă legea: ce vei găsi în toate orașele din țară, ne va ajuta mult

de: Alexandru Puiu
07 06. 2023

În foarte multe orașe din România, există o problemă importantă legată de spații de joacă, terenuri de sport accesibile publicului larg și, mai ales, de accesul în aceste locuri a persoanelor cu diverse probleme de mobilitate, handicapuri. O nouă lege își propune să remedieze această realitate a societății românești.

Proiectul legislativ aflat în prezent în dezbaterea senatorului speră să introducă pentru autoritățile publice obligația de a amenaja spații de joacă și spații pentru activități sportive și recreative care să poate fi folosite de persoanele cu dizabilități, pe lângă toți ceilalți. Practic, conform Avocatnet.ro, se dorește modificarea Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Vei vedea asta în toate orașele din România

Autoritățile publice, conform noului proiect legislativ, vor avea obligația să amenajeze spații de joacă pentru copii și spații pentru activități sportive recreative care ”să permită accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap”. Acest lucru ar trebui să se întâmple până la finele anului viitor. Mai mult decât atât, autoritățile trebuie să includă în regulamentele locale, respectiv în planurile de reamenajare, reabilitare sau construire a spaţiilor de joacă şi a spaţiilor pentru activităţi sportive şi recreative, amplasarea a cel puţin unui echipament destinat persoanelor cu dizabilităţi.

În maxim trei ani de la intrarea în vigoare a documentului, aceleași municipalități vor avea obligația de a amenaja spații de joacă sau pentru activități sportive și recreative astfel încât să fie montat cel puțin un echipament destinat persoanelor cu dizabilități. În mod previzibil, aceeași obligație va exista și în cazul spațiilor de joacă sau activități ce se vor construi de la zero. Cei care nu se vor conforma, vor plăti amenzi de până la 25.000 de lei.

Inițiatorii măsurii spun că vor să reglementeze “accesul facil în parcuri sau locuri de joacă recreative al persoanelor cu dizabilităţi, cu respectarea cadrului legal existent, cu scopul de a asigura în fapt egalitatea de șanse și tratament pentru locuitorii și cetățenii cu dizabilităţi ai acestei țări, în mod discriminatoriu dezavantajaţi de actuala situație, creându-le aceleași facilităţi și avantaje care exista deja pentru cetăţenii altor state europene”.